Două mii unşpe, primul an #SuperOkay

Am început anul cu un două idei simple: vreau să lucrez doar pe proiecte faine şi să-mi public portofoliul.

Am zis să pun un articol cât se poate de transparent şi sincer în care să zic cum a fost anul ăsta. Aşa că…

Victorie!

SuperOkay e online din mai şi merge bine, proiectele de anul asta au fost 90% foarte faine.

Pentru asta le mulţumesc clienţilor şi agenţiilor cu care am lucrat:

AdDaddies & Ivory Office, PlayTheBalls, cognitiveSEO, Visualis (Accent Travel & Events), PTR Romania, DailyWP, eightytwenty (Toyota Ireland, Jameson, Bank of Ireland), HappyDigital (OMV, RoNewMedia, Aqua Carpatica), Vitrina Advertising (RHRN, ARAS), American Experience (Transylvania Adventures), Shea Dresses, Travel Planner, Culinario, Simply Social, Gasthof-Tirol + câţiva sub NDA cu care n-am voie să mă laud deocamdată.

Ne-am înteles bine, în general, am mai făcut şi greşeli care sper că vor fi mai puţine în 2012. Cu cognitiveSEO şi Travel Planner colaborarea s-a încheiat prematur iar cu Happy Digital s-au întâmplat nişte lucruri mai puţin frumoase pe la sfârşitul verii.

A fost un an bun?

Răspunsul scurt: Da!

Răspunsul lung:

 • Da, am putut să lucrez 2 luni din UK (mai şi noiembrie /decembrie), să dorm până la cât simţeam nevoia, să ies în mijlocul zilei la o plimbare prin Cluj sau Nottingham.
 • Da, am simţit că tot ce fac e pentru mine şi am control absolut asupra vieţii mele.
 • Da, financiar, am avut o creştere de 50% faţă de 2010. Nu-i spectaculoasă dar cred că primul an pe cont propriu e o luptă pentru supravieţuire, mai ales când pleci la drum de pe minus :)

Cum am făcut rost de clienţi şi proiecte?

 1. Norocul vechimii. Nu-s de ieri în domeniu deci lumea mai ştie de mine, chiar dacă în ultimii ani am stat cuminte şi n-am mai ieşit în “public” aşa de tare.
 2. Recomandări.
 3. Clienţi care s-au întors pentru alte proiecte
 4. Superokay.com / Dribbble / Behance / Portfolios.ro: De când am lansat site-ul în mai, fără să încerc să-l promovez cumva, propunerile de proiecte au curs. Doar formularul de contact a contribuit cu în jur de 30 de propuneri serioase. Dacă adaug Dribbble şi celelalte spaţii unde sunt prezent, ajung la vreo 50 de propuneri de colaborare venite din surse pasive.

De viitor.

Am ajuns la concluzia că anul ăsta de lucrat pe cont propriu mi-a cam omorât vaga viaţă socială pe care-o aveam. De ce? Lucrez foarte mult, dezorganizat şi de multe ori nefocusat, pe prea multe proiecte. Treaba iese bine în final dar nu e ok aşa.

Am pornit puţin greşit ca abordare. Nu vreau să-mi ocup toate cele 160 de ore / lună pe care le-aş fi lucrat într-un studio / agenţie. Vreau să am timp pentru proiecte personale, călătorit şi alte nebunii care într-un final s-ar reflecta şi în calitatea proiectelor printr-o minte mai odihnită şi limpede.

Aşadar, din ianuarie cresc fee-ul cu 75% pentru clienţii noi (legislaţie nouă la PFA-uri + alte motive). De la un anumit număr de ore contractate / lună în sus se mai aplică reduceri.

Nu vreau să lucrez pentru clienţi mai mult de 80-100 de ore pe lună. Restul timpului vreau să-l bag în experimente, proiecte personale şi relaxare. Aşa cred c-o să ajung să livrez chestii mai mişto, mai concentrat. Vreau să cresc SuperOkay în 2012, să mai iau lângă mine cel puţin un designer / frontend talentat şi pasionat de ceea ce face.

Sper să mai am clienţi din ianuarie încolo.

si etichetat , , , , , , . Salvati ca legatura de carte: link permanent. Publicati un comentariu sau lasati un ping: Linkul Ping-ului.

5Comentarii

 1. Adi
  Publicat decembrie 28, 2011 la 3:47 pm | Link permanent

  Felicitări pentru munca ta,planurile tale sunt foarte cognitive şi îţi doresc un an nou plin de experienţe plăcute,cu oameni de calitate.

 2. Publicat decembrie 29, 2011 la 5:42 pm | Link permanent

  Merci frumos, Adi.

 3. Publicat decembrie 29, 2011 la 11:05 pm | Link permanent

  felicitari!

 4. Publicat ianuarie 5, 2012 la 3:46 pm | Link permanent

  Salutare si La Multi Ani.
  Ma tot uit ce mai bagi pe portofoliu in ultima vreme. Me likey a lot.
  Si eu sunt tentat sa o iau pe directia asta. Momentan in paralel, dar vreau sa-mi refac site-ul si sa-l targetez mai mult catre clienti.

  Felicitari si s-o tii tot in sus. Chiar ma bucur pentru tine!

 5. Publicat martie 2, 2014 la 2:24 pm | Link permanent

  Felicitări şi mult succes in continuare!

Publicati un comentariu

Emailul d-voastra nu va fi niciodata publicat sau redistribuit. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>