Creativule care eşti tu creativ

Una din cele mai populare descrieri profesionale adoptate de designeri e ceva de genul “Salut, mă cheamă Gigi şi sunt creative designer”.

Gigi, prietene, hai să lămurim nişte chestii. Dacă ai simţit nevoia să-ţi treci creative în job title, se numeşte că esti foarte nesigur / cu sfânta muscă pe căciulă în legătura cu nivelul lucrărilor tale ori nu vrei să întelegi nişte termeni banali.

Cum poţi face design ne-creativ?, te pomeneşti că rezolvi probleme de comunicare vizuală lovindu-le cu prostie pură şi speri să se simtă şi să dispară. Nu, eşti creativ prin definiţie, eşti o combinaţie deosebită între inginer, copywriter, strategist şi artist. Sau am ajuns să ne lăudăm că suntem originali şi nu furăm? Nu-mi explic.

Stai liniştit, lumea ştie că eşti creativ de când ţi-ai luat Mac şi converşi, nu trebuie să-ţi treci chestia asta mare sub nume.

Altfel, “decât pace”!

si etichetat , . Salvati ca legatura de carte: link permanent. Publicati un comentariu sau lasati un ping: Linkul Ping-ului.

10Comentarii

 1. Adrian
  Publicat noiembrie 24, 2010 la 1:25 pm | Link permanent

  creative web developer se poate?

 2. Publicat noiembrie 24, 2010 la 9:56 pm | Link permanent

  Oare nu se refera la faptul ca NU e un designer care pune pe hartie (monitor) un design dupa niste specificatii? ( adica, daca ar face in CAD un proiect 3D dupa niste schite ale unui arhitect, nu s-ar mai putea numi creative designer)

 3. Dragos
  Publicat noiembrie 25, 2010 la 2:49 am | Link permanent

  N-ai inteles tu Radu bine, pe de-o parte e designer, ca toti designerii, insa pe deasupra e si creativ, dar in sensul ala de advertising creative, nu de designer creative.

  Cu alte cuvinte, omul e si designer, dar e bun si de creativ asa in general, dă idei bune, tot in general :P

  Serios acum, chestiile astea apar din dorinta de a construi un point of difference, dar e prost inteleasa si aplicata.

  Sa fii sanatos!

 4. Publicat noiembrie 25, 2010 la 12:17 pm | Link permanent

  Din experienta iti pot zice ca zi de zi asignez cam 2 tipuri de taskuri catre echipa de design:
  - “design de la zero” adica designeru’ trebuie sa creeze un layout nou
  - “design in conformitate cu ceva existent” adica designeru’ trebuie sa creeze/refaca doar o parte dintr-un site ghidandu-se intr-o proportie mai mica sau mai mare dupa layoutul existent.
  Din discutiile cu acesti designeri, iti pot spune ca in mintea lor, aceste 2 taskuri sunt complet diferite iar numai una dintre ele le face placere sa o execute (designul de la zero desigur).
  Deci acel “creative” pus in fata cuvantului “designer” poate fi interpretat ca acel om este in stare sa faca ceva mai mult decat sa “copieze”/”imite”/”imbunatateasca” un layout existent.
  Acum revenind la postul tau, Da, intr-o lume perfecta ai avea dreptate, insa in munca unora de zi cu zi, indif de cat de stupid iti pare, acea exprimare are sens.

  thx

 5. Publicat noiembrie 25, 2010 la 6:30 pm | Link permanent

  Sorry de intarzierea cu care-am aprobat comentariile, bube prin admin-ul WordPress :)

  Va raspund mai detaliat imediat.

 6. Publicat noiembrie 25, 2010 la 7:36 pm | Link permanent

  Apăi creativul e şi mai creativ pentru că a făcut o chestie seacă intenţionat, nu?

  În plus, e creativ mai cu moţ decât creativii pentru că-creativii cred că se subînţelege creativitatea din cine sunt ei. El a vrut să elimine această subtilitate neclaritate.

  Doar ştim că ce e prea subtil nu e bun…

 7. Publicat noiembrie 26, 2010 la 9:04 pm | Link permanent

  designerii creativi is des intalniti in agentiile web interactive

 8. Publicat decembrie 7, 2010 la 4:44 pm | Link permanent

  ce iti e si cu titlurile astea nobiliare :P

 9. Publicat ianuarie 9, 2011 la 10:03 pm | Link permanent

  Ehe rromanii sufera de “titluri” pompoase

  Vanzator = Lucrez in Sales
  Lipesc afise – LUcrez in Marketing

  Si tot asa …

 10. Luigi Nica
  Publicat martie 26, 2014 la 3:27 pm | Link permanent

  Salutare,

  Cel mai aproape de un raspuns corect a fost Matei.
  M-a mirat tonul postarii tale. Am crezut initial ca esti vreun freelancer sau ceva. Pentru ca am lucrat si lucrez in domeniu imi permit sa imi spun parerea.
  Este o diferenta foarte mare intre art director, creative designer sau designer.
  Daca luam ca exemplu o revista:
  • art directorul se ocupa de linia generala si creioneaza regulile de design, template-urile si stilurile. De asemenea creaza si paginile speciale.
  • creative designerul poate fi creativ in masura in care se incadreaza in regulile trasate de art director. Poate face pagini speciale dar nu poate modifica regulile generale.
  • designerul sau layout designer in cazul unei reviste/ziar se ocupa in general de punerea in pagina si nu este creativ mai deloc. Are la alegere niste templateuri in general si trebuie sa construiasca pagina folosindu-le.

  In cazul unei agentii de advertising, in special daca este una agila designerul este si creative si art director si tot. El centreaza, el da cu capul. Nimic impotriva acestui lucru.

  Ce nu este insa corect: pentru faptul ca ai dreptate la un nivel micro sau intr-ul caz exceptional (agentie de publicitate) asta nu inseamna ca poti extrapola.

  In incheiere, cred ca ar fi trebuit sa fi mai putin acid. Ai fi putut incepe printr-o intrebare care ar fi deschis o discutie. Pe principiul “if you have nothing good to say, say nothing” ai fi putut de asemenea sa nu faci o postare ca asta :)

  Iti inteleg insa sentimentul si sunt de acord cu tine. Poate si datorita acestei industrii care s-a dezvoltat in toate partile si a creat multe micro-specializari multi isi aleg titluri fancy pe baza a nimic. Nici mie nu-mi place sa vad titluri absurde. Dar nu trage in toti la gramada. In cazul asta cred ca ai gresit.

  Toate cele bune,
  Luigi

Publicati un comentariu

Emailul d-voastra nu va fi niciodata publicat sau redistribuit. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>