Good Artists Copy, Great Artists Steal

De mult timp, designerii prinsi cu mata in sac folosesc citatul asta pentru a-si motiva “fapta”. Nu stiu cati dintre ei au citit si explicatia.

“What Picasso did mean was that great artists rummage through the great junk heap of lost, bypassed, and forgotten ideas to find the rare jewels, and then incorporate such languishing gems into their own personal artistic legacy… Picasso implied that great artists don’t get caught stealing because what they appropriate they transform so thoroughly into their own persona, that everyone ends up thinking the great idea was theirs in the first place.”

Dintr-un articol al lui Cameron Moll publicat acum 4 ani.

si etichetat , . Salvati ca legatura de carte: link permanent. Publicati un comentariu sau lasati un ping: Linkul Ping-ului.

6Comentarii

 1. Publicat septembrie 26, 2007 la 12:03 am | Link permanent

  mda, meseria nu se-nvata, se fura

 2. Publicat septembrie 26, 2007 la 12:38 am | Link permanent

  Perfect adevarat si valabil.

 3. Publicat septembrie 26, 2007 la 8:04 am | Link permanent

  Indubitabil.
  Partea trista e ca la noi nu prea se aplica.

  1) Avem clienti care vin cu texte gen “Vreau si eu un site d-asta” si atunci ai doua posibilitati: JET the client :D sau devii o curva subjugata banului.

  2) Avem “designeri” care merg pe ideea “las ca merge. nu se prinde nimeni”. Zic asta in cunostiinta de cauza pentru ca acum cativa ani, cand ma apucasem si eu de dizain… am copiat http://www.leftjustified.net si m-am fript rau de tot de mi-a fost invatatura de minte pe viata.

  La ora actuala internautii au ajuns la un alt nivel de cunostiinte. Site-uri bune care merita atentia sunt deja “fumate” de acestia asa ca orice ai face nu ai ce sa copiezi. Trebuie sa fii ori nesimtit ori prea prost ca sa iesi la rampa cu ceva copiat.

  Revenind la citat, e adevarat ca in ziua de azi chiar nu ai cum sa mai scremi o idee originala. Vrand nevrand vii cu ceva care ti se pare WOW si dupa aia constati ca subconstientul ti-a jucat feste, ca de fapt ai vazut ideea in alta parte si ti-a placut asa mult incat ti s-a impregnat in materia cenusie.

 4. Dragos
  Publicat septembrie 26, 2007 la 10:27 am | Link permanent

  De aia eu cand incep un proiect nou, ma mut pe o insula pustie din Bahamas si lucrez acolo fara nici o sursa de inspiratie, decat foaia si creionul.
  Sau trag cablul de net…

 5. Publicat septembrie 26, 2007 la 3:29 pm | Link permanent

  A fost acum 2 ani o discutie mare pe tema asta pe Wireality, si atunci am polemizat cu mai multi, din pacate m-am izbit de obtuzitatea unor “designeri” americani si a trebuit sa ma dau mai destept si sa cedez. Pur si simplu nu sesizau subtilitatile implicate de Picasso si mai ales nu voiau sa mearga nici cum mai departe de corporate-statementul clasic ce apare pe siteurile de marketing/management.

  Designeri cu limba de lemn. Greu de crezut, dar exista, si nu putini, din pacate.

 6. Publicat septembrie 28, 2007 la 9:04 pm | Link permanent

  Ai cam scos din context citatul :) . Moll chiar se refera la copiere. Incurajeaza designerii tineri sa invete copiind alte lucrari, pe cei mai experimentati sa isi copieze propriile lucrari (propuneri neacceptate) iar pe cei cu adevarat experimentati ii incurajeaza sa caute inspiratia in resurse uitate, greu de gasit. Interesant este felul in care vede Veerle Pieters “inspiratia”: http://veerle.duoh.com/blog/comments/greenpeace_green_my_apple_project/

  Pe cand Moll are o atitudine de genul “Copiaza dar vezi sa nu fi prins” Veerle priveste copiatul ca pe o modalitate de creatie total tabu.

Un Ping

 1. De catre Good Artists Copy, Great Artists Steal in octombrie 10, 2007 la 10:14 am

  [...] la Divertis sa se inspire/copieze/fure/fure cu nesimtire din munca cinstita a unora (via zoso). Cum scria novo… “What Picasso did mean was that great artists rummage through the great junk heap of lost, [...]

Publicati un comentariu

Emailul d-voastra nu va fi niciodata publicat sau redistribuit. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>