Where is the Flash?

Nu cred ca mai exista vreo persoana care sa lucreze in web (creatie) care sa nu fi auzit de Fantasy Interactive (FI). In cei 9 ani de existenta, suedezii au castigat o reputatie incredibila si un portfolio impresionant. De la portaluri complexe la microsite-uri, si-au construit faima pe Flash si impingerea limitelor acestei technologii.

Azi si-au relansat site-ul si si-au schimbat numele, Fantasy Interactive e acum Fi. Renamingul semnalizeaza maturizarea firmei si inlatura asocierile inevitabile ale numelui cu o anumita categorie de site-uri. O alta schimbare majora este renuntarea la Flash pentru site-ul companiei, f-i.com este bazat in proportie de ~90% pe HTML / CSS / JS. O miscare curajoasa din partea unei firme cu o asemenea reputatie, un semnal dat industriei interactive.

Practic, cei de la Fi recunosc avantajele si dezavantajele Flash-ului si isi extind serviciile oferite clientilor. Pana la urma, se pot face chestii interactive atractive si fara vreun .swf. Morala povestii: Flash unde e nevoie, tehnologia folosita nu trebuie sa primeze scopului / mesajului, ea este doar o unealta.

Tot astazi, Adobe a anuntat deschiderea formatului SWF (via). Traim vremuri interesante, cheers!

Thanks for the tip, Cristi

si etichetat , , , . Salvati ca legatura de carte: link permanent. Publicati un comentariu sau lasati un ping: Linkul Ping-ului.

11Comentarii

 1. Dragos
  Publicat mai 1, 2008 la 10:14 pm | Link permanent

  Nu cred ca e cazul sa tragem concluziile astea Radu.
  Defapt e vorba doar de o repozitionare si o extindere a serviciilor.
  Nu cred ca au zis ca nu mai fac site-uri in flash, ci doar ca vor mai face si altceva in plus.
  Citez “Fi is looking forward to releasing some html and Ajax-based applications and portals this year, alongside boundary-pushing Flash-based Micro-sites.”
  Deci nimeni nu cred ca a abandonat flash-ul la ei, ci doar ca acum nu vor mai fi doar o “agentie flash” ci s-au transformat intr-o “firma interactiva”.

  Si nu, nu cred ca exemplul lor ar trebui neaparat sa fie un semn de intrebare la adresa folosirii tehnologiei flash pt. proiectele interactive.
  Mai sunt zeci de alte agentii mai mari ca ei care au site-uri in html si fac site-uri flash de te doare capul asa ca nu e mare lucru ce-au facut ei acum. Sau cel putin nu trebuie ca noi sa interpretam asa miscarea asta.

  p.s. si-au pastrat blog-ul tot in flash, daca asta ar trebui sa insemne ceva…

 2. silvius
  Publicat mai 1, 2008 la 10:21 pm | Link permanent

  Vremurile cind thefwa si macromedia flash site of the day erau urmarite, actualizate si apreciate au cam apus demult. Interesanta va fi deschiderea formatului swf si probabil ce se va putea face pe smart phones (maybe?!).

 3. Publicat mai 1, 2008 la 10:30 pm | Link permanent

  @Dragos, n-am zis ca au renuntat la Flash, ba chiar am folosit expresia “extindere a serviciilor”. Fi au constientizat avantajele si dezavantajele folosirii Flash-ului la toate proiectele si posibilitatile extinderii serviciilor si in zona non-Flash :)

  E o chestiune de mesaj, una dintre cele mai cunoscute firme de Flash se maturizeaza.

  @Silvius, FWA e actualizat, zilnic :) are peste un milion de vizitatori / luna, nu cred ca se pune problema in felul asta.

  Pe partea de mobile o sa fie foarte interesant!

 4. Dragos
  Publicat mai 1, 2008 la 10:32 pm | Link permanent

  Ah inca o completare, daca e sa luam istoria acestei agentii, nu sunt una dintre cele care au facut totul in flash doar ca e cool, ci fiecare proiect al lor a folosit tehnologia flash in cele mai creative si utile moduri posibile. Si au avut rezultate de fiecare data.
  Practic ei au fost, sunt si probabil vor fi mult timp de acum incolo unii dintre pionierii tehnologiei flash si pt. asta ii admira lumea inca foarte mult.

  Dar personal, mi se pare putin pripit sa spunem ca daca F-I si-au tras site-ul doar in html ar trebui sa ridice un semn de intrebare industriei si semne de intrebare asupra viitorului tehnologiei flash si folosirii acesteia.

 5. Daniel Chitu
  Publicat mai 1, 2008 la 10:36 pm | Link permanent

  “Vremurile cind thefwa si macromedia flash site of the day erau urmarite, actualizate si apreciate au cam apus demult.”
  Apuse pentru cine?

  Ma asteptam la o miscare majora si poate un trend dar am fost dezamagit.
  Cred ca odata cu esecul mtv ceva in interiorul f-i s-a schimbat.
  Ce se intampla acum pare ca o iau de la zero incercand o alta pozitionare, nu are nici o legatura cu piata sau flashul.
  Ramane de vazut daca vor reusi sa se transforme si imi va fi greu sa-i vad in css*whatever* decat in fwa.

 6. silvius
  Publicat mai 1, 2008 la 10:37 pm | Link permanent

  @radu stiu ca e actualizat, dar ai priceput ce vreau sa zic… siteurile flash nu mai sunt puzderie cum erau acum citi? 5-7 ani? remember the http://www.eye4u.com/home/ ? :)

 7. Dragos
  Publicat mai 1, 2008 la 10:43 pm | Link permanent

  @Radu:
  Ce ziceai aici:
  “Fi au constientizat avantajele si dezavantajele folosirii Flash-ului la toate proiectele si posibilitatile extinderii serviciilor si in zona non-Flash :)

  E o chestiune de mesaj, una dintre cele mai cunoscute firme de Flash se maturizeaza.”

  Fi stiau de la inceput ce poate flash-ul si cum poate fi folosit flash-ul. Au dovedit-o de fiecare data prin nivelul proiectelor lor. Iar ce au facut ei acum, mie cel putin, nu mi se pare o dovada de maturitate, ci e doar o simpla extindere.
  Cum ar fi un shop de creatie de advertising sa-si adauge si pr si media si sa devina o agentie full service, asa si ei, vor mai adauga si alte servicii pe lista.
  Nu mi se pare cu nimic deplasata miscarea lor, ba mi se pare chiar normala avand in vedere concurenta de afara intre agentii. Cand altele ofera solutii 360 integrate, cred ca pt. ei este un pas normal sa se extinda si cu alte servicii.

  @silvius: iti respect parerea legata de FWA si Adobe SOTA, nu stiu ce experienta si ce cunostinte ai tu in mediul online, sau mai ales ce “vechime” ai in domeniul asta, dar mi se pare superficial raspunsul tau.
  Agentiile de interactiv sunt premiate in competitii internationale daca au nevoie, nu cred ca FWA sau Site of the day sunt scopuri de atins in vreun proiect al unei agentii care se respecta de afara. Cand mai noi se castiga lei la Cannes cu proiecte interactive, faptul ca ajunge site-ul pe care l-a creat o agentie Site of the day e ceva insignifiant pt. ei zic eu.
  Si exemple sunt destule…

 8. Publicat mai 1, 2008 la 10:43 pm | Link permanent

  Man, habar n-am cum ai inteles tu “semne de intrebare asupra viitorului tehnologiei flash”… nici nu se pune problema de asa ceva :)

  Pur si simplu una din agentiile care a inovat ani buni la capitolul Flash a ales sa mai faca si altceva pe langa asta… e o extindere normala pentru o firma care vrea sa ofere servicii complete clientilor.

  :) cheers!

 9. Publicat mai 1, 2008 la 10:58 pm | Link permanent

  “nu cred ca FWA sau Site of the day sunt scopuri de atins in vreun proiect al unei agentii care se respecta de afara.” … “se castiga lei la Cannes cu proiecte interactive”

  2 chestii diferite, FWA premiaza site-urile care folosesc o tehnologie anume, Flash, la Cannes nu stiu sa fie vreo limitare de genul asta, se dau pe alte criterii premiile.

  Nu-mi spune acum ca pentru o agentie “care se respecta” un SOTD sau SOTM nu e important… lasa Cannes, pana acolo mai sunt de mancat multe sotd-uri :) C’mon!

 10. Dragos
  Publicat mai 1, 2008 la 11:00 pm | Link permanent

  Pai ma bucur ca acum clarifici. Fiindca initial se intelegea altceva ;)
  Am avut cu cineva o discutie dupa miscarea asta, care citise la tine stirea aici si a trebuit sa-i explic ce-am scris si mai sus ca sa inteleaga ca nu insemna ca flash-ul is not good daca una din agentiile pioniere ale tehnologiei asteia, mai nou, face si altceva inafara de site-uri in flash.
  Si stii ca si altii vor interpreta la fel stirea…
  De asta erau bune clarificari.

  Toate cele bune.

  p.s. Vezi cand ai drum prin Bucuresti sa suni si tu sa iesim la o bere, ceva :)

 11. Publicat mai 13, 2008 la 11:49 am | Link permanent

  Una peste alta, http://f-i.com/article/fi-what breaks în IE6 :)

Publicati un comentariu

Emailul d-voastra nu va fi niciodata publicat sau redistribuit. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>