Traire second-hand

Titlul postului ii apartine lui Harris Wallmen, redactor-sef la PhotoMagazine care a scris un editorial excelent luna asta.

E ca şi cum, ajungând într-un oraş sau într-o locaţie istorică pe care doreai de multă vreme s-o vizitezi, în loc să o priveşti şi să-ţi laşi sufletul să se scalde în magia locului, începi să fotografiezi în neştire, ca şi când imaginile obţinute sunt mai importante decât senzaţia oferită de clipa respectivă, de momentul acela unic, care nu se mai întoarce, indiferent cât de mult vei privi ulterior imaginile. Magia s-a pierdut, iar tu te-ai ales cu o trăire second-hand.

Asta se aplica la fotografi. Oare se poate face o paralela cu modul in care un designer priveste o lucrare, o coperta de carte, un peisaj, orice? Nu cumva, din cauza profesiei, pierdem si noi putin din magia fiecarei imagini analizand detalii tehnice, compozitia, cromatica sau cautand semne de slabiciune?

Revenind, editorialul merita citit in intregime, la fel si interviul cu Steve McCurry

si etichetat , , . Salvati ca legatura de carte: link permanent. Publicati un comentariu sau lasati un ping: Linkul Ping-ului.

2Comentarii

 1. Publicat aprilie 7, 2008 la 11:15 am | Link permanent

  Interesant. Dar consider ca aceasta “traire” se poate capta doar in momentul in care ai destula experienta. Exact ca si in pictura sau in grafica unde tusa si spontaneitatea merg mana in mana, dar degeaba esti spontan daca nu ai experienta.
  Raportat la design, ideea conteaza, iar aceasta poate fi spontana sau sa rezulte in urma unor dezbateri si analize aprofundate. Rezultatul totusi depinde de maiestria sustinerii ideii. Timpul este doar un factor printre multi alti factori in aceasta ecuatie.
  Iar defectele profesionale nu pot fi evitate. Ele la un moment dat se petrec in subconstient.

 2. Publicat aprilie 21, 2008 la 12:05 am | Link permanent

  Radu este inevitabil. Intotdeauna apreciezi mai bine o lucrare, pe care, la un nivel sau altul, o consideri mai buna decat orice ai putea tu sa faci. O data cu experienta ce o acumulezi ca designer, astfel de lucrari devin tot mai putine …

  Gandeste-te la benzile desenate pe care, probabil le citeai ca si copil. Te interesa povestea, grafica era menita sa te ajute sa intri in atmosfera povestii. Acum, in ce masura te mai intereseaza povestea ? Poate este ridicol exemplul dar sunt altele.

Publicati un comentariu

Emailul d-voastra nu va fi niciodata publicat sau redistribuit. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>