SDPR

Lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de designer

Un proiect de lege (?) care o sa reglementeze meseria de designer si o sa puna bazele Sociatatii Designerilor Preofesionisti din România.

Am aflat de aici despre proiectul de lege, detalii si proiectul in sine se gasesc pe siteul sobradesign.
S-a pus la punct si un mic forum unde se poate discuta despre asta.

. Salvati ca legatura de carte: link permanent. Publicati un comentariu sau lasati un ping: Linkul Ping-ului.

8Comentarii

 1. Publicat iunie 15, 2006 la 10:24 pm | Link permanent

  Desi suna destul de interesant, mie asta suna mai mult a “De ce sa nu existe birocratie si in acest domeniu de activitate?”.

 2. Publicat iunie 15, 2006 la 10:37 pm | Link permanent

  sa nu uitam de cotizatii

  Daca ne luam dupa ce scrie acolo, daca nu ai terminat o facultate cu diploma de designer nu poti profesa legal si esti pasibil de amenzi / cine stie ce alte sanctiuni.

  Se exagereaza putin, meseria asta nu e chiar asa plina de raspunderi ca si cea de arhitect, ar trebui o legislatie mai relaxata.

 3. Publicat iunie 16, 2006 la 10:08 am | Link permanent

  Sunt de acord cu cotizatia si reglementarea. Nu sunt de acord ca trebuie sa fi urmat o forma de invatamant superioara ca sa ai dreptul la semnatura.

  Toata legea asta mi se pare ca va lovi doar in “designerii” mai amatori asa, ca cei profesionisti deja au totul pus la punct si nu prea se aplica ce spune legea la ei (adica se aplica, dar ei deja faceau cam ce spune proiectul asta de lege).

  Per total e ok, dar ar mai trebui modificata pe ici pe colo.
  Treaba cu asociatia … da e buna, dar pana la un punct insa.

  Iar Graft are dreptate normal: alta birocratie si alte reguli, pe care in general designerii sunt predispusi sa le incalce :D

  Mai vorbim despre asta cand va trece de Parlament si o sa o vedem in monitorul oficial.

  Insa cred ca pana la urma nu o sa se intample nimic. Mari schimbari nu vor fi deloc peste noapte, poate in 5-10 ani :)

 4. Publicat iunie 16, 2006 la 11:19 am | Link permanent

  Ideea de legiferare e buna dar nu inteleg de ce trebuie sa existe o “organizatie a designerilor” care sa functioneze ca un fel de interfata intre stat si designer, vorba lui graft hai sa mai facem o organizatie care sa produca hirtii cu stampile, si ideea “sa ai studii” iar este aberanta, am facut(nu terminat) facultatea de design din Bucuresti si pot sa zic ca 80-90% din colegi era foarte pe afara(dpdv design) de alti oameni care nu aveau nici o pregatire oficiala, cred ca selectia/filtrarea ar trebui sa se faca pe baza de portofoliu sau in fine pe calitatea muncii depuse. Oricum e bine ca lucrurile incep sa se miste incet, incet(prea incet).

 5. Publicat iunie 16, 2006 la 12:57 pm | Link permanent

  Nu stiu daca ne vizeaza neaparat pe noi, designerii care lucram doar grafica, web, print, 3D, animatie. Raspunderea noastra este oarecum limitata fata de cei care fac design de produs, ambiental chiar, in cazul lor este necesara o organizatie care sa reglementeze cumva profesia si sa separe designerii adevarati de cei care fac din auzite.

  Sincer, dupa un an de facultate de arte. sectie de design, sunt putin dezamagit de nivelul la care se lucreaza aici. Un designer care trece prin facultate fara sa se preocupe si nici nu face nimic in privat pentru a se perfectiona, la terminarea studiilor, din punct de vedere legal, o sa fie mai indreptatit sa profeseze decat unul care 3 ani de zile a invatat online, de la prieteni, din tutoriale, s-a straduit sa isi imbunatateasca skillurile si are o doza decenta de talent.

  Aici e greseala si problema, ar trebui sa se stabileasca niste exceptii, sa se dea chiar un examen pentru admiterea in SDPR ( am inteles ca la OAR se da examen ). Nu orice absolvent de design e in stare sa produca o lucrare de calitate.

  Hai sa vedem si partea buna a lucrurilor, o sa fim persoane importante, membrii SDPR, ne cresc si tarifele :) )

  Sa faceti design bine!

 6. totecaedru
  Publicat iulie 6, 2006 la 11:20 pm | Link permanent

  Este total NECONSTITUTIONAL. Este un abuz ingradeste dreptul la libera asociere.
  In acest scop s-a initiat o petitie on-line pe care au semnato deja nume grele ale publicitatii din romania:

  http://www.petitiononline.com/sdprabuz/

 7. Publicat august 16, 2011 la 12:48 pm | Link permanent

  Acum vad ca acest post e dint 2006. S-a-ntamplat ceva intre timp?…

 8. Publicat august 16, 2011 la 12:49 pm | Link permanent

  Nimic!

Un Ping

 1. [...] cazul României, o să mă înjuraţi, dar SDPR-ul, într-o formă mai normală şi modernă, ar fi un organism vital pentru evoluţia acestei [...]

Publicati un comentariu

Emailul d-voastra nu va fi niciodata publicat sau redistribuit. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>